De mensen achter Kaatje Klank

Projectleiders

Lieve Van Severen is hoofdonderzoeker van dit project. Lieve is master in de logopedische en audiologische wetenschappen en houder van het diploma van leraar. In 2012 is zij gepromoveerd met een doctoraatsthesis over de vroege spraakontwikkeling bij Nederlandstalige kinderen aan het onderzoekscentrum CLIPS van de Universiteit Antwerpen. Sindsdien is zij werkzaam in de lerarenopleiding 'bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs' aan de campus Dirk Martens (Aalst) van Odisee. Naast haar taak als praktijkonderzoeker is zij ook taaldocent en praktijkbegeleider.

Helena Taelman is de tweede hoofdonderzoeker van dit project. Zij deed in het verleden eveneens ervaring op met de uitvoering van academisch onderzoek in het onderzoekscentrum CLIPS, waarin ze eerst als doctoraatsstudent en later als postdoctoraal onderzoeker onderzoek deed naar de eerstetaalverwerving van het Nederlands. Helena Taelman werkt sinds 2009 als taaldocent aan de opleiding kleuteronderwijs te Aalst van Odisee. In deze functie voerde ze praktijkgericht onderzoek uit in de projecten P-reviews en Taalklaar (School of Education KULeuven). Momenteel is ze betrokken bij het onderzoeksproject 'Wereldwoorden' (Odisee, Provincie Oost-Vlaanderen en het Vlaams Literaire Fonds) en zal ze vanaf oktober 2014 ook het project Kleuterblog (School of Education KULeuven) leiden.

Inge Zink is prof. dr. in de logopedische en audiologische wetenschappen. Zij is als deeltijds hooglereaar verbonden aan de onderzoeksgroep ‘experimentele otorinolaryngologie’ en als opleidingshoofd aan de masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen (LAW) van de KU Leuven. Haar voornaamste onderzoeks- en onderwijsdomeinen zijn spraak- en taalontwikkeling en spraak- en taalontwikkelingsstoornissen. In het UZ Leuven is zij verantwoordelijk voor de diagnose van kinderen met spraak- en taalontwikkelingsproblemen.

Projectmedewerkers

Sanne Feryn behaalde het diploma van bachelor in het onderwijs: Kleuteronderwijs en professionaliseerde zich verder tot Master of Science in de Educatieve studies aan de KU Leuven. Sanne werkt als docent Pedagogische wetenschappen en praktijkpedagoog in de lerarenopleiding kleuteronderwijs.

Mona De Smul, studente master in de pedagogische wetenschappen: onderwijskunde, doet haar stage in het parallelproject 'Wereldwoorden'. Zij ontwierp het logo van Kaatje Klank.

De kleuteronderwijzers

Begga De Ridder (SMI Sint-Anna, Aalst)

Hilde Dhooge (Spoelen, Lokeren)

Leen Van den Abbeele (Sint-Jozefcollege, Aalst)

Els Verholen (Louis Paul Boon, Erembodegem)

Sofie Van Dormael en Christien (Sint-Joost-aan-zee, Sint-Joost-ten-Node)

Met dank aan

studenten logopedie van KULeuven: Elien De Brone, Erica Theys, Jana Goffin, Saartje Van der Biest

scriptiestudenten van de opleiding BAKO te Aalst: Dorien Van Uytvanck,  Elsje van den Steen, Melissa Houtman

Inge Depuydt, Joke Grimmonprez en Katrien voor feedback bij de pilootactiviteiten

de stuurgroep van het project en andere experten die we raadpleegden (Hilde De Smedt, Astrid Geudens, Ingrid Herreman, Marjolien Noé, Ellen Vandewalle)

de ondersteunende zorgcoördinatoren en directies van de proefscholen

We are grateful for the support we received from the American team of project WORLD, Sharolyn Pollard-Durodola and Jorge Gonzalez.

Financiering

Het onderzoeksproject 'Kaatje Klank' (2013 - 2015) wordt gefinancierd met PWO-middelen van Odisee.